Продукти:
замразени лозови листа
1ч.ч. ориз
250гр. гъби
1 глава кромид лук
олио
сол
черен пипер
джоджен
червен пипер
Лозовите листа се размразяват.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в 1-2с.л. олио. Добавят се нарязаните на ситно гъби и се задушават, докато останат на мазнина. Към гъбите се прибавя оризът и се запържва, докато стане "стъклен". Сместта се оттегля от котлона и се подправя с червения пипер, джоджена, солта и черния пипер. Налива се една чаена чаша гореща вода, разбърква се и се връща на котлона. Оставя се на слаб огън, докато оризът поеме водата.
Завиват се сармичките. В тавичка се слагат 1-2с.л. олио, дъното се покрива с лозови листа и отгоре плътно се подреждат сармичките. Наливат се 2ч.ч. вода и сармичките се пекат в умерена фурна до поемане на водата /около 30 мин./.