Прочетен: 2333 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 25.01.2009 16:36
За тестото:
520гр. брашно
240мл. хладка вода
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1с.л. зехтин
7гр. суха мая
За плънката:
4 големи глави кромид лук
1ч.л. зеленчукова подправка
1ч.л. червен пипер
2-3с.л. зехтин
От продуктите за тестото се омесва тесто и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Лукът се нарязва на едро и се задушава в зехтина и 1/2ч.ч. вода, докато остане на мазнина /около 30мин./. Когато лукът започне да се зачервява, котлонът се изключва и плънката се поръсва със зеленчуковата подправка и червения пипер.
Втасалото тесто се разделя на две топки, като едната е малко по-голяма от другата. От по-голямата част се разточва кора и се поставя в намаслена тава така, че да се покрият добре и дъното, и стените на тавата с тесто. Плънката се разпределя равномерно върху тестото и се покрива с разточената по-малка част от тестото. Лучникът се набожда с вилица на няколко места, напръсква се с вода и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути. Готовият лучник се изважда от фурната, намазва се с маргарин и се оставя покрит с кърпа около 10-15 минути.
Рецепта за въглехидратен ден.
29.01.2012 22:31
17.02.2012 06:45