Продукти:
1 пиле
1 глава чесън
1 лимон
1-2 ч.л. сушен розмарин
Черен пипер
Сол
1-2 с.л. зехтин или олио
1/2ч.ч. течност / 1:1 бяло сухо вино и вода/
Кората на лимона се настъргва, отделят се 1-2с.л. лимонов сок и останалия лимон се нарязва на кръгчета.
2-3 скилидки чесън се пресоват, останалите скилидки се обелват и се оставят цели.
В купичка се смесват настърганата лимонова кора, пресованият чесън, розмаринът, 1-2с.л. лимонов сок, 1-2 с.л. зехтин.
Пилето се измива, подсушава се и се подправя отвътре и отвън със сол и пипер.
Кухината на пилето се пълни с нарязания лимон и целите скилидки чесън.
В тенджерка от йена глас се налива Ѕ ч.ч. вода или смес от бяло сухо вино и вода. Поставя се пилето и се намазва обилно от всички страни с кашичката от подправки. Тенджерката се затваря.
Пече се в умерена фурна около час, след което тенджерата се отваря и пилето се допича още половин час или до златисто.
Пилето се прехвърля в плато за сервиране. Сосът, останал в тенджерката след печенето, се изсипва в сосиера и се поднася с пилето.